Peter Bogaert is een veelzijdige violist, concertmeester, dirigent en componist, actief in heel Europa. Hij werkt als gast-concertmeester bij orkesten zoals o.a. de Sinfonia Engiadina (CH), Noord Nederlands Orkest, Phion (NL), Opéra de Rouen (F), Antwerp Symphony Orchestra, Casco Phil, Symfonieorkest Vlaanderen, en het Belgian National Orchestra (B). Hij is concertmeester van het in Antwerpen gevestigde strijkorkest Boho Strings.

Als solist speelde hij de laatste jaren nieuw werk voor solo-viool op festivals in Denemarken, Bach met het Orkest van het Oosten en Jan Willem De Vriend, en Max Richters 4 Seasons Recomposed in België met Jef Neve en orkest. in de seizoenen 2022-23 en 2023-24 toert hij met zijn eigen muziek in een danstheaterproductie van de Isabelle Beernaert Company door Belgie en Nederland. 

Als lid van het Axyz-ensemble in Amsterdam nam hij twee CD's op met werk beïnvloed door Karnatische en Turkse muziektradities, en speelde concerten in Nederland en Spanje. Tussen 2008 en 2014 was hij eerste violist van het Valerius Ensemble. Hij speelt regelmatig kamermuziek met befaamde musici, waaronder Bert van den Brink, Sonja van Beek, Pauline Oostenrijk, Esther Apituley, Jan Willem De Vriend, Matias de Pinto Oliveira, Jef Neve en Liza Ferschtman, en was te gast bij het Airco-Ensemble en het Combattimento consort Amsterdam, met wie hij als solist de integrale Concerti Grossi opus 6 van Händel opnam. Hij heeft kamermuziekconcerten gespeeld in Nederland, Duitsland, België, Denemarken, Italië, Zwitserland, Colombia en Brazilië.

Als dirigent heeft hij o.a. producties gedirigeerd van Verdi's La Traviata, Mascagni's Cavalleria Rusticana en Berlioz' Les Nuits d'été voor Opera op het Hogeland en de Nederlandse Reisopera, dirigeerde hij Goebaidulina's Fagotconcert bij het Nationaal Jeugd Orkest van Nederland, en was hij als muzikaal leider verbonden aan de Universiteit Twente. Hij is eveneens een graag geziene strijkers-coach bij verschillende orkesten in Nederland en Duitsland.

Hij schrijft muziek voor zichzelf en verschillende ensembles uit het Orkest van het Oosten en daarbuiten, en arrangeert van Bach tot Piazzolla. Zijn werken worden gespeeld in Nederland, België, Duitsland en Denemarken.

Peter Bogaert studeerde viool in Amsterdam, Rotterdam, Basel en Berlijn, en compositie en orkestdirectie in Den Haag bij docenten Istvan Parkanyí, Raphael Oleg, Rainer Sonne en Gordan Nikolić (viool), en Roderik De Man voor compositie.

Als violist volgde hij masterclasses bij o.a. Mihaela Martin, Mark Lubotsky, Lorand Fenyves, Jean Jacques Kantorow, Rainer Küchl, Eduard Gratch, Philippe Graffin, Pascal Devoyon, Colin Carr, Walter Levin, Eberhard Feltz en leden van het Alban Berg Kwartet, het Cleveland Kwartet en het Artemis Kwartet, en werd hij uitgenodigd op prestigieuze festivals zoals Prussia Cove in Cornwall, UK, de Schubertiade Schwarzenberg in Oostenrijk en het Pacific Music Festival in Sapporo, Japan.

Als componist volgde hij masterclasses en lessen bij Martijn Padding, Richard Ayres, David Lang en Louis Andriessen.

Zijn ontwikkeling als dirigent wordt gestimuleerd door Jac van Steen en Antony Hermus, en via masterclasses bij Mark Heron, Clark Rundell, Sian Edwards, Martin Akerwall, Benjamin Zander, Nicolás Pasquet en Jorma Panula.